• Aspasia

Συνδεδεμένοι


Ξεκίνησα να χρησιμοποιώ τo facebook το 2004, κινητοποιώντας και άλλους φίλους να εγγραφούν στην υπηρεσία αυτή. Τα τελευταία όμως χρόνια άρχισε να με εντυπωσιάζει, ίσως και να με σοκάρει, το γεγονός ότι κάποιοι φίλοι μου ήταν φίλοι με άλλους δικούς μου φίλους χωρίς αυτό να το γνωρίζουμε από πριν…Έτσι καταλήγαμε πάντα να λέμε κοίτα πόσος μικρός είναι ο κόσμος μας σε αυτό το δικτυωμένο ψηφιακό χωριό.

Το βιβλίο των Νικόλαου Χρηστάκη και Τζέιμς Φλόουερ ήρθε να ενισχύσει τον ενθουσιασμό και τις ανησυχίες μου σχετικά με την δύναμη των κοινωνικών δικτύων…Το θετικό του βιβλίου είναι ότι σου εξηγεί πράγματα που πιθανόν να τα είχες ήδη σκεφτεί αλλά δεν είχες κάποιον να σου τα επιβεβαιώσει μέσω επιστημονικών πειραμάτων. Τα αποτελέσματα των ερευνών του Ν.Χρηστάκη των οδήγησαν να δει το όνομά του να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα του περιοδικού «Time» με τους 100 ανθρώπους που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη το 2009. Τα ακόλουθα αποτελέσματα εντυπωσίασαν και εμένα:

1. Όλοι οι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους απέχοντας κατά μέσον όρο 6 βαθμούς διαχωρισμού. Π.χ. χρειαζόμαστε έξι βήματα για να φτάσει ένα γράμμα σε έναν τελικό παραλήπτη που εμείς δεν τον γνωρίζουμε καθόλου……Η επιρροή μας όμως στους άλλους φτάνει τους 3 βαθμούς επιρροής. Ό,τι κάνουμε επηρεάζει τους φίλους μας, τους φίλους των φίλων μας και τους φίλους των φίλων των φίλων μας. Σε απλά μαθηματικά αν έχουμε 20 κοινωνικές επαφές και οι φίλοι μας άλλες 20 επαφές τότε συνδεόμαστε έμμεσα με 400(20*20) άτομα και με 8000 (20*20*20) άτομα σε τρίτο βαθμός επιρροής….Δεν είναι τυχαίο που στις κοινωνίες υπάρχει ταυτόχρονη μείωση/αύξηση του καπνίσματος, της εγκληματικότητας, της παχυσαρκίας, των γεννήσεων, χρηματοοικονομικών δικτύων…

2. Πολλές από τις επιδημίες που ξεφυτρώνουν μαζικά και ταυτόχρονα στην εποχή μας (άγχος, διαταραχή της αναπνοής, κατάθλιψη) οφείλονται αποκλειστικά σε μαζικούς ψυχογενείς παράγοντες, και όχι σε περιβαλλοντικές ή ιατρικές αιτίες. Πολλές φορές οι ίδιοι οι επιστήμονες φοβούμενοι την οργή του κόσμου που δεν θέλει να πιστέψει ότι το πρόβλημα του έχει μόνο ψυχογενείς αιτίες δεν προθυμοποιούνται να ανακοινώσουν τα ευρύματα τους.

3. Η μετάδοση συναισθημάτων από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι συγκλονιστική. Ακόμα και η ευτυχία μεταδίδεται. Με μαθηματικές αναλύσεις έχουμε 15% περισσότερες πιθανότητες να είμαστε ευτυχισμένοι αν ένα από τα άτομα που συνδεόμαστε άμεσα (1ος βαθμός διαχωρισμού) είναι και αυτό ευτυχισμένο, 10% για τον 2ο βαθμό και 6% για τον 3ο βαθμό διαχωρισμού. Είναι πιθανότερο τα άτομα με περισσότερους φίλους να νιώσουν ευτυχισμένοι παρά όταν διαθέτουν περισσότερα χρήματα. Το κλειδί της συναισθηματικής ευεξίας είναι να έχουμε περισσότερους ευτυχισμένους φίλους. Αυτά ισχύουν για την βραχυπρόθεσμη ευτυχία.. Η ευτυχία των φίλων μας έχει επίδραση σε εμάς αλλά διαρκεί περίπου ένα χρόνο….. Αν θέλετε να κατακτήσετε τη μακροχρόνια ευτυχία πρέπει να λάβετε υπόψη και το DNA σας αφού αυτή εξαρτάται από 50% γενετική προδιάθεση, 10% από συγκυρίες ζωής και 40% από τις επιλογές ζωής.

4. Τα δίκτυα επηρεάζουν και την μοναξιά. Κάθε επιπλέον φίλος μειώνει κατά περίπου 2 ημέρες των αριθμό των ημερών που νιώθουμε μόνοι. Από την άλλη οι άνθρωποι που νιώθουν συνεχώς μόνοι χάνουν το 8% των φίλων τους μέσα σε 2-4 χρόνια. Τα δίκτυα φαίνεται να ανταμείβουν τους ανθρώπους με μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο.

5. Και το καλύτερο όλων είναι ότι ο γάμος προσθέτει επτά χρόνια ζωής στους άνδρες και δύο στις γυναίκες. Αγαπητό ανδρικό κοινό της σελίδας αυτής δεν το λέω εγώ (αν και το πιστεύω). Διαβάστε το βιβλίο για περαιτέρω διευκρινίσεις

Τα δίκτυα παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο στις απόψεις μας, στις πολιτικές μας πεποιθήσεις και στις διατροφικές μας συνήθειες που ούτε το έχουμε φανταστεί… Και το σημαντικότερο που με προβλημάτισε είναι ότι οι έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες αποτελούν το κλειδί για την εξάπλωση του αλκοόλ. ‘Εχω αρχίσει ήδη να κατηγορώ των ευατό μου για αυτή την ταυτόχρονη μείωση οινολογικών αποθεμάτων στα ράφια των σουπερμάρκετ…