• Ειρήνη Α.

Ντροπή


Μία γυναίκα που πουλάει καλλυντικά και υποσχέσεις παντοτινής νεότητας και ομορφιάς επιδίδεται σε ένα παιχνίδι αυτοερωτισμού όταν αρχίζει να λαμβάνει ανώνυμα ραβασάκια με σεξουαλικό περιεχόμενο, ο άντρας της που μόλις του ανακοινώνει ο γιατρός πως του απομένουν μόνο έξι μήνες ζωής το ρίχνει στο ποτό και το τσιγάρο ενώ σε μια προσπάθεια να μοιραστεί την απόγνωσή του καταλήγει στο κρεβάτι με την ταλαίπωρη γραμματέα του, ένα μικρό αγόρι που μετά τον θάνατο της γιαγιάς του βλέπει παντού πεθαμένους και φαντάσματα, η έφηβη αδερφή του που βιώνει τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα αλλά και τις πρώτες ματαιώσεις του έρωτα στο πρόσωπο της «κολλητής» της, ο παπούς που πάσχει από Αλτσχάιμερ και σε πείσμα όλων βρίσκει την παλιά του αγάπη που τώρα ζει σε γηροκομείο και αποφασίζει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής μαζί της και ο …. γάτος που αποζητά συνεχώς το σεξ και τελευταία στιγμή θα καταφέρει να αποφύγει τον ευνουχισμό δραπετεύοντας από τον κτηνίατρο.

Αυτή είναι η «αγία» οικογένεια, αυτοί είναι οι ήρωες του βιβλίου, απελπιστικά μόνοι, απολαυστικά δυσλειτουργικοί, χαρακτήρες που αγγίζουν σχεδόν τα όρια της καρικατούρας. Ζουν στο ίδιο σπίτι αλλά σε διαφορετικούς μικρόκοσμους που κινούνται παράλληλα, φροντίζοντας να καλύπτουν καλά τα μικρά ένοχα μυστικά τους, τις επιθυμίες, τους φόβους και τις ματαιώσεις τους. Θαρρείς πως για να υπάρχουν μαζί οφείλουν να κρύβονται, έτσι τα απλά γίνονται ανομολόγητα, παίρνουν διαστάσεις, οπότε και η απόκρυψή τους δικαιώνεται.

Καθημερινά στιγμιότυπα από τη ζωή μιας σύγχρονης μικροαστικής οικογένειας στη Λίμα του Περού όπου το κάθε μέλος της διαγράφει την δική του πορεία που θα μπορούσε από μόνη της να αποτελεί ξεχωριστό μυθιστόρημα. Θυμίζει ταινία του Αλμοδοβάρ όπου το κωμικό με το δραματικό εναλάσσονται και συνυπάρχουν αρμονικά.

Ο συγγραφέας Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, μας λέει στο οπισθόφυλλο: «Καμιά φορά μου φαίνεται μια πολύ λυπητερή και σκοτεινή ιστορία, άλλοτε πάλι πιστεύω ότι είναι μια κωμωδία. Έτσι είναι οι οικογένειες και τα συναισθήματα – που δεν συμπίπτουν ποτέ».

Από τα βιβλία που όπως τα διαβάζεις χαμογελάς, καθώς έχεις την αίσθηση ότι εισβάλλεις στην ιδιωτική ζωή των ηρώων και τους παρακολουθείς μέσα από την κλειδαρότρυπα, γίνεσαι μάρτυρας αυτών που εκείνοι διακαώς επιθυμούν να αποκρύψουν κι άλλοτε με την συμπεριφορά τους να βροντοφωνάξουν.

Φρέσκια και απολαυστική γραφή, χιούμορ, έξυπνες εναλλαγές, υπέροχες περιγραφές συναισθημάτων και καθημερινών καταστάσεων που μόνο κάποιος που αγαπά πολύ τον άνθρωπο μπορεί να αποδώσει με τέτοια επιτυχία. Στο βιβλίο βασίστηκε και η ομώνυμη ταινία που γυρίστηκε το 2007.

Η «Ντροπή» εκδόθηκε το 2005 και είναι το πρώτο βιβλίο του 35χρονου σήμερα Ρονκαλιόλο, ενός Περουβιανού συγγραφέα, στον οποίο νομίζω θα επανέλθω αφού διαβάσω και τα επόμενα βιβλία του, το βραβευμένο πολιτικό μυθιστόρημα «Κόκκινος Απρίλης» (2007) και τα πιο πρόσφατα «Οι αναμνήσεις μιας κυρίας» (2009) και «Η τέταρτη ρομφαία» (2010).


Ειρήνη Α.