• Μichaela

Η Παναγία των Παρισίων


Η Νοτρ Νταμ, όντας κάτι παραπάνω από ένα αγαπημένο και λατρεμένο από πολλούς μνημείο, σηματοδοτεί παράλληλα το μέρος στο οποίο έχουν χαραχτεί βαθιά συναισθήματα, σκέψεις και εικόνες. Πέρα από ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η Νοτρ Νταμ είναι η ιστορία, είναι η τέχνη, η φαντασία, η πηγή έμπνευσης, η λογοτεχνία.


Είναι ο τόπος στον οποίο αποτυπώνεται η γλυκιά μελαγχολία που μόνο οι ρομαντικές ψυχές είναι σε θέση να αντιληφθούν, ο τόπος στον οποίο το πέρασμα του χρόνου δεν περνάει απαρατήρητο και οι αμέτρητες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις που έγιναν σε αυτόν τον ναό του προσδίδουν μια ανεπανάληπτη γοητεία.


Μυθιστόρημα πιο ρομαντικό και από την ρομαντική εποχή την οποία την χαρακτηρίζει λογοτεχνικά, η Παναγία των Παρισίων είναι ένα πάνθεον στο οποίο ο Ουγκώ νοσταλγεί μια χαμένη ομορφιά. Αντίθετα από την παιδική μεταφορά του, η αληθινή ιστορία σκληρή αλλά παράλληλα και ανθρώπινη μας χαρτογραφεί τα πάθη, τις πιο σκοτεινές, τις πιο επικίνδυνες πτυχές της ανθρώπινης υπόστασης. Δεν παραβλέπει όμως να χρωματίσει με

αθωότητα την δύναμη της ελπίδας, το θάρρος της δικαιοσύνης, την ανεμελιά του έρωτα και την ειλικρινή φιλία.


Ένα από τα πιο συγκινητικά, αληθινά, όμορφα μυθιστορήματα που έχουν περάσει από τα χέρια μου. Η σκέψη πλανιέται ανάμεσα σε περίεργες, άλλοτε σκοτεινές και άλλοτε φωτεινές κατακόμβες και τα χιλιάδες συναισθήματα διαπερνούν το ένα το άλλο δίχως σταματημό.

Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα κλασικά έργα το οποίο κανείς δεν θα έπρεπε να χάσει την ευκαιρία να διαβάσει.


Μichaela